Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Hoe kan ik een lampje monteren in een tegel?
Voor de geïntegreerde producten van In-Lite dient er vooraf een gat te worden geboord alvorens het lampje kan worden geïnstalleerd. Sierbestrating Jonk heeft voor alle maten een geschikte boor en boort de gaten graag (tegen meerprijs) voor u.
Is het aanleggen van in-lite tuinverlichting moeilijk?
Het aanleggen van In-lite tuinverlichting is absoluut gemakkelijk. De stroomvoorziening is gebaseerd op laagspanning waardoor de installatie aanzienlijk eenvoudiger en veiliger wordt. Het is niet noodzakelijk een relatief dure grondkabel te installeren, die vervolgens ca. 60 cm diep ingegraven dient te worden. De installatie kan worden uitgevoerd zonder gebruik te maken van extra gereedschap. Dat komt door het gebruik van het ‘Easy-Lock’ systeem waarmee de armaturen in een handomdraai kunnen worden aangesloten op de laagspanningskabel.

 
Zit er garantie op In-lite producten?
Voor alle In-Lite producten geldt een garantieperiode van vijf jaar.
Zijn in-lite buitenlampen waterdicht?
Alle armaturen van in-lite zijn geschikt voor buitengebruik. Armaturen met LED lichtbronnen zijn waterbestendig, maar zijn niet ontworpen om permanent onder water te verblijven. Gebruik hiervoor onze onderwaterspot.
Hoe verwerk ik de kabel?
Vanuit de transformator de kabel uitrollen en klaar. De kabel kan willekeurig ergens eindigen en hoeft geen gesloten systeem te vormen (wel gebruikelijk over grotere afstanden). Je kunt de kabels direct onder de bestrating verwerken of in de borders bedekken met slechts wat aarde.
Welke toepassingen heeft buitenverlichting?
Buitenverlichting kan functioneel zijn, bepaalde tuinelementen accentueren of juist voor sfeer zorgen. Voor iedere toepassing en elke sfeer hebben wij een keuze aan kwalitatieve armaturen. Voor je buitenverlichting aanschaft, maakt je het beste eerst een lichtplan en kies je daarna de armaturen.
Moet ik eerst een lichtplan maken?
Met een lichtplan zorg je ervoor dat er licht is op de juiste plaatsen. Het maakt tevens de keuze voor het type armatuur eenvoudiger en je kunt snel en gemakkelijk berekenen welke technische voorzieningen nodig zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Wat zijn de voordelen van tuinverlichting op 12 volt?
Tuinverlichting op 12 volt laagspanning kun je eenvoudig zelf aanleggen en is absoluut veilig.
Geeft buitenverlichting op 12 volt minder licht dan verlichting op 230 volt?
Nee, dit is een misverstand. Het soort lichtbron (LED, halogeen, gloeilamp) en het vermogen (aantal watt) van een buitenlamp is bepalend voor de lichtopbrengst. Lees hier alles over de voordelen van 12 volt tuinverlichting. 
Wat zijn de voordelen van LED tuinverlichting?
LED tuinverlichting is inmiddels ook voor het verlichten van de tuin (en de openbare buitenruimte) de meest duurzame en energiezuinige optie.
Waarom is LED tuinverlichting duurder dan halogeen?
LED buitenverlichting is weliswaar in de aanschaf vaak nog iets duurder dan halogeen, onder aan de streep ben je toch voordeliger uit. LED tuinverlichting verbruikt veel minder energie dan halogeen. Dit merk je aan je energierekening. Ook kun je in de aanschaf besparen op de transformator omdat deze minder vermogen hoeft over te brengen en omdat LED minder stroom nodig heeft. Tenslotte is de levensduur van LED vele malen langer dan bijvoorbeeld halogeen. Bij halogeen dien je de lichtbron regelmatig te vervangen.
Is halogeen verlichting niet sfeervoller dan LED?
Nee, de meeste van onze LED armaturen geven een Warm White licht.
Wat is het gegarandeerde aantal branduren van mijn LED armatuur?
In-lite garandeert geen branduren. Wel geeft de fabrikant van de LED lichtbronnen in onze armaturen een indicatie voor de levensduur van haar lichtbronnen. Deze indicatie betreft 25.000 branduren en is gebaseerd op een ideaalsituatie zonder enige vorm van belasting. Dit is dus niet te vergelijken met de werkelijke omstandigheden waarin een armatuur met betreffende LED lichtbron gebruikt wordt. Factoren zoals weersinvloeden, verkeerde montage en spanningswisselingen in het stroomnet kunnen het aantal branduren negatief beïnvloeden. Op onze armaturen is uiteraard wel een garantieregeling van toepassing.
Kunnen in-lite buitenlampen tegen vorst en sneeuw?
Ook met vorst en sneeuw kun je onze lampen met een gerust hart buiten laten staan; bij de ontwikkeling is rekening gehouden met de extreme omstandigheden in de tuin. Alleen voor onderwaterspot SUB geldt dat deze tijdens vorstperiodes bovengronds geplaatst dient te worden. De spot is geschikt voor gebruik bij een watertemperatuur tussen de 4 en 35 graden. Haal SUB dus op tijd uit het water om bevriezing te voorkomen.
Zijn de grondspots van in-lite overrijdbaar?
Een aantal van onze te integreren armaturen is geschikt voor in bijvoorbeeld een oprit.
Zijn er ook in-lite buitenlampen met sensor?
Onze transformatoren zijn uitgerust met een lichtsensor waarmee de verlichting automatisch aangaat als het donker wordt.
Hebben jullie ook onderwaterverlichting?
Ja, ons assortiment bevat een LED onderwaterspot die speciaal geschikt is voor permanent gebruik onder water. Let op! Bij vorst dient het armatuur uit het water gehaald te worden om schade te voorkomen. De spot is geschikt voor gebruik bij een watertemperatuur tussen de 4 en 35 graden. 
Hoe weet ik welk vermogen een in-lite buitenlamp heeft?
Op de verpakking van de In-Lite armaturen is het vermogen in watt aangegeven. Meestal staat het ook op de lamp zelf.
Ik wil in-lite niet zelf aanleggen, wie kan het voor mij doen?
Wij zijn gespecialiseerd in het installeren van tuinverlichting.
Kan ik ook een eigen transformator of 12 volt kabel gebruiken?
Nee, dit is niet mogelijk. Vooral LED elektronica is gevoelig voor storingen of schommelingen in het systeem. Wij attenderen je op het feit dat wanneer je verlichting aangesloten is op een systeem anders dan In-Lite, de garantie vervalt. De kwaliteit van onze producten kan dan niet meer door ons gewaarborgd worden.
Kan ik in-lite buitenlampen aansluiten op een 220 volt kabel of op het lichtnet?
Sommige wandarmaturen kun je alleen aansluiten op 220 of 230 volt als uitdrukkelijk is aangegeven dat dit kan.
Er is al verlichting van in-lite aanwezig, kan ik armaturen toevoegen?

Ja, dit kan. Je kunt armaturen toevoegen op het reeds bestaande kabelplan of het bestaande kabelplan uitbreiden. Let hierbij wel op de maximale belasting van de transformator en de kabel.

Hoe sluit ik de verlichting aan op de 12 volt kabel?
In-Lite verlichting aansluiten op de laagspanningskabel doe je met behulp van de In-Lite Easy-Lock en mini-connector. Voor specifieke installatie instructies raadpleeg je de handleiding van het betreffende armatuur.
Moet ik de kabelconnector beschermen tegen water?
Nee, dit hoeft niet. De Easy-Lock connector kan probleemloos op of onder de grond worden geplaatst. Door de speciale gel wordt de verbinding beschermd tegen vocht en andere invloeden van buitenaf.
Hoe kan ik een in-lite buitenlamp verder van de 12 volt kabel af plaatsen?
Er zijn speciale verlengkabels in 1, 2 en 3 meter te verkrijgen om de afstand van het armatuur tot de kabel te kunnen vergroten.
Kan ik jullie verlichting inbouwen in bestrating of houten constructies?
Ja, een deel van ons assortiment kun je integreren in bestrating en/of hout.
Moet de verlichting elke avond handmatig ingeschakeld worden?
Dat kan maar hoeft niet. Onze transformatoren zijn uitgerust met een lichtsensor waarmee de verlichting automatisch aangaat als het donker wordt.
Blijft mijn tuinverlichting de hele nacht branden?
Dat kan maar hoeft niet. Met de timer op de transformator kun je instellen hoe lang de verlichting moet blijven branden.
Kan ik een dimmer op mijn in-lite systeem installeren?
Nee, de elektronica van onze producten is hier niet op ingericht. Wij attenderen je op het feit dat wanneer je verlichting aangesloten is op een systeem anders dan In-Lite, de garantie vervalt.
Wat is de lengte van de kabel aan een armatuur?
Bijna al onze armaturen hebben een kabellengte van zo’n 60 cm, gemeten vanaf het armatuur tot aan de Easy-Lock. Heeft een armatuur een afwijkende kabellengte dan staat dit vermeld in het verwerkingsadvies.
Hoe weet ik welk type transformator ik moet aanschaffen?
Dit hangt af van het totale vermogen (watt) van de armaturen in je lichtplan. De transformator moet voldoende vermogen hebben om de verlichting aan te sturen.
Hoeveel lampen kunnen er op een transformator?
Dat hangt af van het vermogen (aantal watt) van de transformator en het vermogen van de lampen waarmee je de transformator wilt belasten.
Hoe installeer ik de transformator?
Stekker in het stopcontact en klaar.
Kan ik de transformator ook buiten installeren?
Ja, alle transformatoren zijn buiten te gebruiken. Bij de installatie dien je wel met een aantal zaken rekening te houden.
Hoe moeten in-lite armaturen onderhouden worden?
Reinigen van je tuinlampen
Zorg er in ieder geval voor dat je je tuinlampen eens per jaar, bijvoorbeeld in het voorjaar, afneemt met een schone doek en warm water. Schakel voor de zekerheid de elektriciteit uit, doe dit altijd bij armaturen die aangesloten zijn op 230 volt!

Onderhouden van RVS delen
Hoe roestbestendig Roestvast Staal (RVS) ook is, vuilafzettingen, meststoffen of zouten kunnen toch roest veroorzaken. Daarom is er voor armaturen met delen van RVS is een speciaal onderhoudsmiddel verkrijgbaar: INNOSOFT B570 / INNOSOFT B580. Behandel de armaturen daarom direct na aanleg met het genoemde reinigings- en beschermingsmiddel en herhaal dit bij voorkeur ieder jaar. Mocht er toch oxidatie zijn ontstaan, dan kun je dit ook met deze middelen behandelen.
Zit er garantie op in-lite producten?
Ja, wij bieden een uitgebreide garantieregeling.

Aanspraak maken op In-Lite garantie
Mocht er onverhoopt iets niet in orde zijn dan kun je bij de hovenier of dealer waar je het product hebt gekocht, aanspraak maken op de garantie. De aankoopbon of - factuur is je garantiebewijs, bewaar deze dus goed!

Vervangend product
Ook als blijkt dat een product niet gerepareerd kan worden, krijg je binnen de garantietermijn altijd een vervangend exemplaar. Mocht het gewenste model niet meer verkrijgbaar zijn dan bieden wij je een passend alternatief.

Zo geniet je onbezorgd van de verlichting in je tuin!
Hoe kan ik aanspraak maken op de garantie?
Aanspraak maken op In-Lite garantie
Mocht er onverhoopt iets niet in orde zijn dan kun je bij de hovenier of dealer waar je het product hebt gekocht, aanspraak maken op de garantie. De aankoopbon of - factuur is je garantiebewijs, bewaar deze dus goed!

Vervangend product
Ook als blijkt dat een product niet gerepareerd kan worden, krijg je binnen de garantietermijn altijd een vervangend exemplaar. Mocht het gewenste model niet meer verkrijgbaar zijn dan bieden wij je een passend alternatief.

Zo geniet je onbezorgd van de verlichting in je tuin!

LET OP! De componenten uit het In-Lite systeem dienen zodanig gemonteerd te zijn dat zij altijd bereikbaar zijn voor vervanging. Dit geldt voor armaturen, transformators, Easy-Locks, kabelverbinders (CC-2) en de mini-connector. Wanneer in het systeem componenten worden gebruikt die niet van In-Lite afkomstig zijn, vervalt het recht op garantie. In geval van een vervangend product kan alleen gedurende de rest van de reeds lopende termijn nog aanspraak worden gemaakt op de garantie.
 
Wat valt er onder de garantie?
Wij geven vijf jaar garantie op armaturen, transformators, kabels, Easy-Locks, kabelverbinders (CC-2) en de mini-connector, mits gemonteerd volgens de instructies in de handleiding. Wanneer in het systeem componenten worden gebruikt die niet van In-Lite afkomstig zijn, vervalt het recht op garantie. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan gecommuniceerde branduren van (LED) lichtbronnen.
Wat moet ik doen als alle verlichting niet brandt?
Controleer de volgende punten of:
- het lampje wel contact maakt met de kabel. Draai de easy lock draaidop er af, leg de kabel er opnieuw in en draai de dop weer dicht.
- de 'reset' knop niet moet worden ingeschakeld;
- er spanning staat op het stopcontact van de transformator;
- de laagspanningskabel nog correct op de transformator is aangesloten.