Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Mijn hardsteen terras wordt vergrijst, welk product kan ik hier het beste voor gebruiken?
Wij adviseren Avo impregneerd en kleurverdieper.
Mag ik een kalkuitbloeiverwijderaar op alle tegels gebruiken?
Je mag een kalkuitbloeiverwijderaar niet op kalkhoudende tegels gebruiken, zoals chinees hardsteen, basalt etc.
Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene aanslag van algen is zeker geen raar verschijnsel en groeit overal en zeker op sierbestrating. Het ontstaat door vocht wat in de tegels trekt en weer droog wordt. Dit herhaalt zich voortdurend door een (grote) hoeveelheid neerslag in een periode. De mossen en grassen vermengen zich met de nattigheid en treden als groene aanslag aan het oppervlak van de betontegels c.q. stenen. Indien je in een zeer groene (veel bomen, struiken e.d.) omgeving woonachtig bent zal het ook erger zijn als in stedelijke gebieden.

Het verwijderen van de aanslag kan je het beste doen met onze algenreiniger (anti-algen). Voor het onderhoud van je tuin/terras kun je dit onbeperkt gebruiken.

Verder willen wij benadrukken dat het reinigen met hogedruk ten sterkste wordt afgeraden omdat je hiermee de structuur van de tegel aantast en dit de levensduur zeker niet bevorderd.
Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat je het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het looi van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken.

Naast het droog vegen, maak je ook de bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maak je een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruik je alleen water of evt. een speciale reiniger (zie onderhoudsproducten).
Ik heb vlekken van bladeren in mijn bestrating. Wat nu?
Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten (looi)zuren die in de tegels trekken. Deze (looi)zuren zijn sterker dan een impregneermiddel en/of coating. Het is daarom noodzaak om bladeren zo snel mogelijk van de bestrating te verwijderen. Eventuele vlekvorming zal door regelmatig onderhoud met een terrasreiniger en regen geleidelijk weer verdwijnen.
Hoe verwijder ik olie en vet vlekken van mijn bestrating?
Olievlekken op de oprit naast je huis of garage kunnen de look van je oprijlaan er al snel "onverzorgd" laten uitzien. Wanneer die olievlekken op een betonnen oprit zitten kunnen die in vele gevallen wel verwijderd of zeker verminderd worden. Laat de olievlek echter niet lang liggen, hoe sneller je de oprit kan behandelen, hoe meer kans er is dat de olievlek volledig zal verdwijnen van de oprit. Verwijderen van olie en vet vlekken doe je met een olie- en vlek verwijderaar, verkrijgbaar bij Sierbestrating Jonk.

Ook kunt u gebruik maken van cola.
Zorg er eerst voor dat de oprit droog is. Is de vlek nog vers en nat, dan kan de resterende olie 'opgezogen' worden door een grote hoeveelheid soda te gieten op de vlekken. Een ander absorberend poeder (zoals maïsmeel of zaagsel zijn ook prima om de resterende olie op te zuigen). Eenmaal de vlek is opgedroogd, giet je een goede plas cola over de bevlekte gebieden. Laat de cola nu een ruime tijd zijn werk doen (bijvoorbeeld een volledige nacht). De dag nadien wordt de cola weggespoeld met een emmertje water waarin een goede geut afwasmiddel is in verwerkt. Daarna overvloedig afspoelen met de tuinslang. Je zal zien dat met deze behandeling de vlek zo goed als verwijderd is. Nogmaals: hoe ouder de vlek, hoe hardnekkiger.

Een andere manier om de vlek schoon te maken is om vaatwasmiddel over de vlek te gieten. Vaatwasmiddel zorgt ervoor dat de vetmoleculen loskomen en nadien kunnen weggespoeld worden met kokend water. Daarna kan met een harde borstel goed hard geschrobd worden om de laatste resten te verwijderen. Nadien moet alles overvloedig weggespoeld worden met de tuinslang.
Hoe onderhoud ik tuinhout?
Terrasplanken, vlonders, hekwerk en tuinmeubilair hebben buiten veel te lijden van weer, wind en gebruik. Jonk bied je een breed aanbod aan houtbeitsen die bij uitstek geschikt zijn voor het onderhouden hiervan. In onze webshop zijn deze speciale verfproducten voor terrassen en vlonders te vinden. Leverbaar in verschillende kleuren om je hout precies de uitstraling te geven die je wenst.

De houtbeitsen van Hermadix beschermen tegen vocht en vuil, reduceren splijten en verkleuren van het hout en verlengen de levensduur van je terras, tuinschermen en tuinmeubilair. De houtbeits producten zijn toepasbaar op zowel kaal als eerder geolied hout, thermisch gemodificeerd hout en geïmpregneerd hout. Zowel hard als zacht hout is uitstekend te behandelen met onze houtbeitsen.
Hoe onderhoud ik beton bestrating en gebakken bestrating?
Het onderhoud van je terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorg dragen voor reiniging. Je dient echter wel rekening te houden met het gegeven dat het gebruik van neutrale natuurzeep een negatief effect kan hebben op de slipweerstand.

Mocht er onverhoopt een storende vlek of verkleuring op je terras, oprit of tuinpad verschijnen is deze in sommige gevallen nog te verwijderen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Wij hebben diverse middelen verkrijgbaar om vlekken te verwijderen of de kleur van uw tegels/stenen weer op te halen (coating). Wij adviseren je in ieder geval eerst een teststukje te proberen en het resultaat goed te beoordelen alvorens je overgaat tot reiniging en coaten van een groter oppervlak. Ook hier geldt dat de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed gelezen en opgevolgd dient te worden. Reclamaties ontstaan door verkeerde toepassing zullen wij niet in behandeling nemen.
Hoe onderhoud ik natuursteen?
Het onderhoud van natuursteen is eenvoudig en niet bewerkelijk mits het gekozen product en de afwerking van het oppervlak zijn afgestemd op het verwachtingspatroon en het gebruik. Passend onderhoud zal er echter voor zorg dragen dat je jarenlang plezier zult hebben van het terras, oprit of tuinpad.

De eerste twee maanden alleen met weinig water reinigen zodat het terras, de oprit of het tuinpad optimaal kan drogen. Er dienen in deze periode absoluut geen middelen op de bestrating te worden gebruikt die het vochttransport door de tegel kunnen bemoeilijken.
Als de bovenstaande periode van circa twee maanden voorbij is adviseren wij ter bescherming van je natuursteen een neutrale natuurzeep te gebruiken. Tevens willen wij je adviseren de instructies van de zeepfabrikant op te volgen en nooit overmatig aan te brengen.

Het onderhoud van je terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorg dragen voor reiniging. Je dient echter wel rekening te houden met het gegeven dat het gebruik van neutrale natuurzeep een negatief effect kan hebben op de slip-weerstand.

Vlek of verkleuring? Raadpleeg de vakman! Mocht er onverhoopt een storende vlek of verkleuring op je terras, oprit of tuinpad verschijnen is deze in sommige gevallen nog te verwijderen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren en is werk voor de vakman. De vakman die de reiniging aanpast aan de oorzaak van de vlek en het type natuursteen. Een ondeskundige zal je probleem alleen vergroten. Wij adviseren je in ieder geval eerst een teststukje te proberen en het resultaat goed te beoordelen alvorens je overgaat tot reiniging van een groter oppervlak. Ook hier geldt dat de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed gelezen en opgevolgd dient te worden. Reclamaties ontstaan door verkeerde toepassing zullen wij niet in behandeling nemen.
Hoe onderhoud ik keramische buitentegels?
Na de eerste schoonmaak van de tegels is het de beurt aan goed onderhoud. Ten slotte wil je je tegels altijd mooi houden. Het is daarom handig om duidelijk te hebben welke producten je hiervoor wel en welke je beter niet kunt gebruiken.

Belangrijk is om met je keuze voor schoonmaakproducten rekening te houden met de ingrediënten van deze middelen. Zo vermijd je best de schoonmaakproducten die met olie zijn gemaakt. Met producten op basis van olie of producten met een olielaag stapel je namelijk al de olielagen langzaam op.

Dit heeft als gevolg dat vuil zich gemakkelijk tussen die laagjes door kan nestelen. Niet effectief dus! Daarbij zal je vloer er als gevolg uitzien alsof het nooit echt schoon is, en dat terwijl je er misschien wel heel veel werk aan besteedt.

Maar wat gebruik je dan beter wel voor het schoonmaken van de keramische vloer? Het liefst schaf je hiervoor schoonmaakmiddelen aan die zo neutraal mogelijk zijn. Eenvoudige producten werken het best. Meng deze goed met water en geef de vloer wekelijks een kleine schoonmaakbeurt. Zo blijven je keramische vloertegels het langste mooi, en dat terwijl het je echt niet al te veel moeite kost.

De juiste onderhoudsschoonmaak in 3 eenvoudige stappen
Om nog alles samen te vatten is dit je handige stappenplan voor het schoon houden van je keramische tegelvloer.

Stap 1: bepaal de juiste dosering van het schoonmaakproduct. Meng het met water en reinig hiermee één tegel. Hierdoor weet je of het product ook geschikt is voor je vloer.

Stap 2: gebruik de juiste dosering om de rest van de vloer schoon te maken. Let op: doe niet te grote oppervlakten in één keer. Stukje voor stukje – of in dit geval tegel voor tegel – gaat het best .

Stap 3: spoel de vloer grondig na met warm water. Doe dit voordat het gebruikte schoonmaakproduct is opgedroogd.

Klaar? Geniet nu van je mooi gereinigde vloer!
Waarom mag ik sierbeton niet reinigen met een hogedrukreiniger?
Sierbestrating Jonk raadt het gebruik van hoge drukreinigers op al haar betonproducten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korels losraken.

Tegels kunnen uitsluitend gereinigd worden met behulp van een terrasreiniger of powerscrubber. Degelijk en grondig onderhoud is immers de troef voor een jarenlange mooie uitstraling!
Mag ik mijn terras reinigen met een hogedrukreiniger?
Sierbestrating Jonk raadt het gebruik van hoge drukreinigers op al haar betonproducten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korels losraken.

Siertegels en sierbeton kan uitsluitend gereinigd worden met behulp van een terrasreiniger of powerscrubber. Degelijk en grondig onderhoud is immers de troef voor een jarenlange mooie uitstraling!
Ik heb (fiets)bandensporen op mijn bestrating. Wat nu?
(Fiets)banden kunnen zwarte strepen op bestrating achterlaten bij harde wrijving, meestal van (hard) remmen, of bij versleten rubberbanden. Met de juiste reinigingsmiddelen kun je de beton van fiets bandensporen ontdoen.
 
Instructies
1 Veeg vuil en puin van het beton met een bezem.
2 Breng een huishoudelijke ontvetter aan op de bandensporen en laat het intrekken. Gebruik een harde borstel om te schrobben en spoel daarna na met stromend water.
 
Tevens heeft jonk een reinigingsmiddel verkrijgbaar tegen rubbersporen.