Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Wat is de beste fundering voor een blokhut of tuinhuis?
Een sterke fundering maak je van een 20 cm zandbed, met daarop een plateau van tegels (dit zijn vaak gebruikte tegels) opgesloten met betonbielsen van 12x20x120 of 12x20x60 cm. De wanden van de blokhut komen te rusten op de betonbielsen, waardoor het geheel weinig tot niet verzakt. Zorg dat je de fundering minimaal 5 cm hoger plaatst ten opzichte van het overige staatwerk, dit in verband met de regenafvoer.

Een 2e optie is om een fundering te maken van houten palen, met houten liggers en daarop een houten vlonder gemonteerd.
Er zit schimmel op mijn tuinhout? Is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem en komt zelden voor. Schimmel komt soms voor doordat er in de pallet te weinig luchtbeweging is. Echter zodra het product weer opgedroogd is, kun je de schimmel simpelweg afvegen.
Heb ik een vergunning nodig voor een Blokhut / Tuinhuis?
Of je een vergunning nodig heb hangt af van de aard en omvang van de bouw en natuurlijk van de regels die gelden binnen de gemeente. Houdt er wel rekening mee dat het verkrijgen van een vergunning wel 6 tot 8 weken kan duren vanaf het moment van aanvragen.
Moet ik mijn Blokhut of Tuinhuis nog nabehandelen?
Als je een Blokhut/Tuinhuis met blank hout besteld, dan is een nabehandeling noodzakelijk. Allereerst is handmatig impregneren zeker aan te raden. Je dient het impregneermiddel (impraline) bij voorkeur aan te brengen voor de montage, waardoor je ook alle infrezingen, messing en groef kan behandelen; hier kom je namelijk later niet meer bij. Na het drogen kan je de Blokhut/Tuinhuis nog een kleur geven met verf- of tuindecoratiebeits van hermadix.
Wat is de levertijd van een Blokhut/Tuinhuis blank?
De levertijd van een Blokhut/Tuinhuis blank is circa 4 weken.
Wat is de levertijd van een Blokhut/Tuinhuis geïmpregneerd?
Na het impregneren heeft het hout een bepaalde droogtijd nodig. Nat hout is gezwollen, waardoor met name de hoekverbindingen tijdens het plaatsen niet zullen passen. De droogtijd van een blokhut hangt af van de houtdikte. Een blokhut van 28 mm houtdikte heeft een droogtijd van ongeveer 4 a 5 weken nodig. Een blokhut van 44 mm houtdikte heeft een droogtijd van 7 a 10 weken nodig. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij vochtig weer of vorst duurt het drogen langer, dan bij een zonnige periode. Houdt dus rekening voor een 28mm blokhut een levertijd van ca. 6 weken en voor een 44mm blokhut 10 weken.
Er zitten groene vlekken op mijn geïmpregneerde tuinhout, wat nu?
De vlekken die je ziet is zoutvorming op geïmpregneerd hout. Hout dat onder vacuüm druk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten. Deze voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Soms laat dit groene of witte vlekken achter; dit is hars dat door de zouten is gekleurd en ook hiervoor geldt dat het geen invloed heeft op de duurzaamheid van het hout. Je kunt de vlekken opschuren of met terpentine verwijderen.
Er zitten scheuren in mijn tuinhout, wat nu?
Door verschillen in dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed dus dit is geen rede tot klacht.