Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Waarom moet ik strakke bestrating zonder facet met een kleine voeg bestraten?
Hiermee vang je de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor voorkomen en er worden ook eventuele kleine maatverschillen opgevangen.
Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het leg patroon. Gemiddeld kunt u uitgaan van 2 m2 extra over het totaal oppervlak.
Kan ik maatverschil verwachten in sierbeton?
Sommige beton- en de meeste natuursteen tegels zijn vaak niet precies op maat, bijvoorbeeld 50 x 50 blijkt 49,9 bij 50,1, let daarop bij het bestraten. Goed uitlijnen van de bestrating is daarom belangrijk. Wil je verschillende kleuren tegels combineren, gebruik dan tegels of stenen uit eenzelfde serie.
Ik constateer een kleurverschil, wat nu?
Kleurverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar en zo krijg je een geheel. Mocht je bij tegels een tintverschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door het vocht. Is het tintverschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met een van onze vestigingen.
Er zitten vlekken op mijn bestrating, wat nu?
Gebruik een sopje van water met wat zachte zeep (natuursteen), allesreiniger (beton- of gebakken steen). Je kunt ook gebruik maken van onze speciale olie- en vlekverwijderaar. Let op! Speciale schoonmaakmiddelen altijd eerst uitproberen op een onopvallend stukje bestrating.
Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Het verwijderen van de aanslag kan je het beste doen met onze algenreiniger (anti-algen). Gebruik de alg-verwijderaar altijd eerst op een klein onopvallend stukje in de tuin om te kijken of het product de kleur en de structuur van de tegel niet aantast.
Ik zie een witte uitslag op mijn sierbestrating, wat nu?
Witte uitslag, betonuitslag, kalkuitslag komt voor op nieuwe betonmaterialen zowel in de sierbestrating als in de bouw. Deze uitslag kan als hinderlijk worden ervaren op donkere gekleurde tegels of juist op licht gekleurde omdat het dan lijkt of er weinig kleur in de bestrating zit.
Echter deze uitslag verdwijnt in de loop der tijd.
Er zitten roestpitjes in mijn bestrating, wat nu?
Het kan voorkomen dat er bij de productie van je betonproduct een klein stukje ijzer in het beton terecht komt. Daardoor kunnen roestpitjes ontstaan. Je kan deze pitjes gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier. Lukt dit niet, verwijder de roest dan zoveel mogelijk en dek het plekje af met wat blanke nagellak.
Er zit een haarscheurtje in een tegel, wat nu?
Haarscheurtjes ontstaan tijdens het uitharden van het beton en kunnen zichtbaar zijn als het product vochtig is. Een product wordt niet geruild omdat er een haarscheur zichtbaar is.
Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat je het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het loog van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken.

Naast het droog vegen, maak je ook de bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maak je een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruik je alleen water of evt. een speciale reiniger (zie onderhoudsproducten).
Mag ik mijn bestrating met een hogedrukspuit reinigen?
Sierbestrating Jonk raadt het gebruik van hoge drukreinigers op al haar producten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard
hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korels losraken.
Tegels kunnen uitsluitend gereinigd worden met behulp van een terrasreiniger of powerscrubber. Degelijk en grondig onderhoud is immers de
troef voor een jarenlange mooie uitstraling!
Kan mijn bestrating verkleuren?
Alle betonproducten gaan verkleuren, de vraag is alleen hoe sterk. Dit is afhankelijk van het product, de situatie (veel zon, veel schaduw) etc. Of een betonsteen door en door gekleurd is maakt niet uit, verkleuren kan het altijd. Over het algemeen zijn het de genuanceerde artikelen die het meeste verkleuren. De kleuren worden valer van kleur en daarom is de nuancering na verloop van tijd minder opvallend. Egale kleuren zullen ook valer worden, maar zeer gering en dit zal niet echt opvallen.

Het enige wat niet of nauwelijks verkleurd zijn de tegels met een natuursteen toplaag, zoals de Geo serie etc.
Kan ik een zwembadje neerzetten op mijn bestrating?
Plaats nooit een zwembadje op uw nieuwe sierbestrating. Als een zwembadje op bestrating wordt gezet kan een steen namelijk niet ademen. Een steen moet kunnen ademen net zoals gras of hout. Als de steen helemaal afgesloten wordt en niet goed kan ademen wordt vaak de kalk als een magneet uit de steen getrokken. Bij gecoate producten trekt de kalk zelfs door de coating heen. Er kunnen geen reclamaties worden gedaan van afzettingen door het toedoen van factoren zoals het afsluiten van tegels.
 
Kan ik een bloembak op mijn nieuwe bestrating zetten?
Zorg voor een goede doorluchting van de tegels indien je bloembakken etc. erop plaatst om aftekeningen te vermijden. Als een bloembak op bestrating wordt gezet kan een steen namelijk niet ademen. Een steen moet kunnen ademen net zoals gras of hout. Als de steen helemaal afgesloten wordt en niet goed kan ademen wordt vaak de kalk uit de steen als een magneet uit de steen getrokken. Bij gecoate producten trekt de kalk zelfs door de coating heen doordat de steen niet kan ademen. Plaats dus bij voorkeur op tegeldragers, rekening houdende met het feit dat er na verloop van tijd altijd kleurverschil ontstaat tussen het oppervlak onder de tegeldrager en de rest van de tegel.