Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Is China Bluestone slijtvast?
Chinees Hardsteen is niet zo slijtvast als basalt of graniet. Echter, hardsteen is alsnog slijtvast te noemen ten opzicht van zandsteen en sommige leisteensoorten.
Wat is gezoet?
De tegels worden na het zagen gepolitoerd en verkrijgen door dit procedé een mooie intens donkere kleur. Het oppervlak vertoont een kleine, lichte weerspiegeling en is effen en mat. Blootgesteld aan weersinvloeden worden de tegels lichter.
Wat is facet?
Facet is een strakke randafwerking, waarbij de bovenkant van de rand een schuin aflopend vellingrandje heeft van ongeveer 2mm.
Wat is getrommeld?
Getrommeld is een klassieke randafwerking, waarbij de rand van de tegel handmatig of met een machine bewerkt wordt om deze een ouder en klassiek uiterlijk te geven. Het verschil tussen handgetrommeld en machine getrommeld is dat bij handgetrommeld enkel de rand van de tegel handmatig wordt bewerkt, waardoor alleen deze rand ruw wordt. Bij machine getrommeld wordt het hele product in een machine bewerkt, hierbij wordt zowel de rand als het oppervlakte ruwer gemaakt.
Wat is gebrand en geborsteld?
Een vlam wordt onder een hoek van 45° op de plaat gericht. De thermische schok veroorzaakt het wegspringen van de oppervlakkige korrels, wat een specifieke ruwe textuur teweegbrengt. Na het branden worden de tegels geborsteld. Door het borstelen wordt het oppervlak zachter en fijner gemaakt en komt de kleur van de natuursteen weer beter tot hun recht. Het borstelen gebeurt met behulp van abrasieve borstels onder hoge druk. De tegels met gebrand en geborsteld oppervlak zijn ideaal voor intensief gebruik. Verder zijn deze krasbestendig en kleurvast.
Zijn de China Blue tegels gevoelig voor vergrijzing?
China Blue tegels met gezoet oppervlak is gevoelig voor vergrijzing, China Blue tegels met gebrand en geborsteld oppervlak is kleurvast. China Blue tegels met gezandstraald en getrommeld oppervlak zijn kleurvast.
Zijn de China Blue tegels krasbestendig?
De China Blue tegels zijn in de gezoete versie niet krasbestendig. Bij de gebrand en geborstelde of gezandstraald China Blue vallen eventuele krassen veel minder op.
Worden China Blue tegels heet in de zon?
De donkere China Blue tegels kunnen behoorlijk in temperatuur stijgen bij een felle zon.
Wat is de hardheid van China Bluestone?
De hardheid van een steen wordt bepaald door zowel de dichtheid als de hoeveelheid kalk van de betreffende steen. Aangezien de dichtheid van China Bluestone relatief laag is ten opzichten van de andere natuursteen soorten en de hoeveelheid kalk relatief hoog is, kunnen we spreken van een relatief lage hardheid ten opzicht van graniet of basalt.
Zijn alle natuursteensoorten vorstbestendig?
Ja, ons assortiment natuursteen materialen zijn allemaal vorstbestendig en uitermate geschikt voor buiten.
Is de vergrijzing van de China Blue tegels bij te werken of tegen te gaan?
Ja, je kunt de tegels behandelen met een impregneer/kleurverdieper. Wij adviseren ons impregneermiddel en tevens kleurverdieper AVO.
Kan ik de natuursteentegels schoonhouden met een hogedrukspuit?
Ja, dit is mogelijk.
Zijn de Basalt tegels krasbestendig?
Ja, Basalt tuintegels zijn krasbestendig.
Zijn de Basalt producten gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Bij de Basalt gebrand + geborstelde uitvoering treed er geen vergrijzing op. Bij de gezoete basalt producten na verloop van tijd wel, maar minimaal.
Wordt Basalt heet in de zon?
Basalt kan in temperatuur stijgen bij een felle zon.
Is Basalt slijtvast?
Basalt is één van de meest slijtvaste natuursteen soorten die er bestaan.
Is Graniet slijtvast?
Alle granietsoorten zijn slijtvast. Wel is het ene soort harder als het ander. Zo is de kleur Metallic Black vele malen harder dan Dark Grey.
Zijn de Graniet tegels krasbestendig?
Ja, Graniet tegels zijn krasbestendig.
Zijn de Graniet tegels gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Nee, Graniet tegels vergrijzen niet.
Wordt Graniet heet in de zon?
De donkere Graniet tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
Is Leisteen slijtvast?
Leisteen is niet echt slijtvast. Dit komt doordat deze natuursteen is opgebouwd uit laagjes. Soms kunnen er laagjes door weersinvloeden los laten (bladeren). Echter, de laag hieronder is identiek kwa kleur en struktuur, dus dit gaat niet ten koste van de kwaliteit van de tegel.
Is Leisteen krasbestendig?
Bij Leisteen tegels kunnen krassen optreden, echter vallen deze krassen nauwelijks op.
Zijn de Leisteen tegels gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Nee, de Leisteen tegels zijn niet echt gevoelig voor vergrijzing/verkleuring, verkleuring is dan ook minimaal.
Worden Leisteen tegels heet in de zon?
De donkere Leisteen tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
Is Marmer slijtvast?
Marmer is als het om slijtvast gaat te vergelijken met China Bluestone omdat Marmer geen al te harde steen is. Echter zijn ze prima te gebruiken voor buitentoepassingen.
Zijn de Marmer tegels krasbestendig?
De Marmer tegels zijn niet krasbestendig omdat er altijd iets harder is dan steen. Echter vallen krassen nauwelijks op, omdat de tegels reeds verouderd zijn.
Zijn de Marmer tuintegels gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Nee, de Marmer tegels zijn niet echt gevoelig voor vergrijzing/verkleuring, de tegels verkleuren dan ook minimaal.
Wordt Marmer heet in de zon?
De Marmer tegels kunnen in temperatuur stijgen bij een felle zon.
Is Kwartsiet slijtvast?
Kwartsiet is een kneppelharde leisteensoort en een van de meest slijtvaste natuursteensoorten die er bestaan.
Is Kwartsiet krasbestendig?
Kwartsiettegel zullen nauwelijks krassen vertonen vanwege de hardheid van de steen.
Zijn de Kwartsiettegels gevoelig voor vergrijzing (verkleuring door zonlicht)?
Bij de kwartsiet tegels  treed er nauwelijks verkleuring op. De tegels zullen iets lichter worden, maar minimaal.
Wordt Kwartsiet heet in de zon?
Kwartsiet kan in temperatuur stijgen bij een felle zon.
Hoeveel moet ik extra bestellen voor breuk en knip- of snijverlies?
Dit is afhankelijk van het formaat steen en het legpatroon. Gemiddeld kun je uitgaan van 3 m2 extra over het totaal oppervlak. Let op! Natuursteentegels nemen wij niet retour, dus is het beter om later bij te halen dan dat je teveel besteld en over hebt.
Er zitten vlekken op mijn bestrating, wat nu?
Gebruik een sopje van water met groene zeep en probeer hiermee de vlekken eruit te 'boenen'. Mocht dit niet werken dan hebben wij diverse speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Let op! Speciale schoonmaakmiddelen altijd eerst uitproberen op een onopvallend stukje bestrating.
Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Het verwijderen van de aanslag kan je het beste doen met onze algenreiniger (anti-algen). Gebruik de alg-verwijderaar altijd eerst op een klein onopvallend stukje in de tuin om te kijken of het product, de kleur en de structuur van de tegel niet aantast.
Mijn gebrande tegels van graniet lijken kleine scheurtjes te vertonen als de tegels nat zijn. Hoe komt dat?
Bij Sierbestrating Jonk kun je tegels van graniet kiezen met een gebrande/gevlamde afwerking. Deze afwerking heeft als gevolg dat als de tegels nat worden (bijvoorbeeld door regen of besproeiing), er zogenaamde vlamscheurtjes zichtbaar worden. Zodra de tegels opdrogen, verdwijnt de zichtbaarheid van deze vlamscheurtjes weer. Deze vlamscheurtjes zijn een direct gevolg van de keuze voor een gevlamde bewerking. De vlamscheurtjes zijn onschuldig en hebben geen negatieve invloed op de tegel. Zodoende hoef je bijvoorbeeld niet te vrezen voor vorstschade of vergelijkbare negatieve gevolgen.