Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Hoe diep moeten palissaden- of opsluitbanden in de grond gezet worden?
Dit is afhankelijk van de situatie, ons advies gaat uit naar 1/2, anders heb je hier geen stevigheid van. Meestal gaan opsluitbanden helemaal de grond in.
Moet ik mijn bestrating altijd opsluiten?
Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, moet er langs de buitenkant een band worden aangebracht. De bestrating wordt als het ware opgesloten. Hiervoor zijn opsluitbanden verkrijgbaar, COL-MET stalen randbegrenzingen, bielzen of stapelblokken. Bij natuursteen bestrating wordt vaak gewerkt met hardsteen opsluitbanden. Opsluitbanden worden meestal iets lager geplaatst dan de bestrating. U kunt ook kiezen voor kopse opsluiting met waalformaatstenen. Dit is iets minder stevig maar o zo fraai!
Hoeveel muurelementen heb ik nodig?
Om te berekenen hoeveel muurelementen je nodig heb hebben we hieronder een voorbeeld neergezet. Als je dezelfde stappen neemt met je eigen ontwerp, kun je op deze manier uitrekenen hoeveel elementen je nodig hebt.

Stel, je wilt een bak maken van ongeveer 3,6 bij 2,4 meter. Je wilt dat deze ongeveer een halve meter hoog wordt. Je kiest voor een Granibiels van 15 x 15 x 60 cm. Om te berekenen hoeveel elementen er nodig zijn moeten we eerst berekenen hoeveel elementen er per zijde nodig zijn. Daarvoor moeten we de lengte van de zijdes door 60 cm delen.

Een ter verduidelijking:
360/60 = 6 elementen.
240/60 = 4 elementen.
360/60 = 6 elementen.
240/60 = 4 elementen.

De hoogte is ongeveer een halve meter. Let er op dat de eerste laag elementen voor 50% wordt ingegraven in verband met de stabiliteit. 1 blok is 15 cm hoog. Voor een hoogte van 50 cm moet je dus de helft van de hoogte van de biels bij de hoogtemaat optellen, in dit geval 50+7,5 = 57,5 cm. 57,5/15 = 3,83 elementen. Dit ronden we af naar 4. De hoogte wordt dan 52,5 cm.

Hoeveel muurelementen heb je nodig?
2 x breedtekant van 6 elementen = 12 elementen
2 x lengtekant van 4 elementen = 8 elementen
Totaal per laag = 20 elementen

Totaal voor 4 lagen = 60 elementen
Tot welke hoogte kan ik een stapelmuurtje maken?
Alle muurelementen stapel je op een goed verstevigde ondergrond tot een opbouwhoogte van circa 50 cm.
 
Moeten muurelementen onderling verlijmt worden?
Ja, wij adviseren om alle muurelementen te verlijmen met steenlijm.
 
Wat voor ondergrond gebruik ik voor een muurtje van muurelementen of stapelblokken?
Muurelementen en stapelblokken kun je eenvoudig in een ondergrond van straatzand plaatsen. Om te stapelen vanaf een stabiele ondergrond adviseren wij je om onder de onderste laag elementen in een goed aangetrild zandbed een rij tegels of opsluitbanden plat neer te leggen en hier de onderste laag muurelementen op te verlijmen.
 
Wat voor ondergrond gebruik ik voor muurtjes hoger dan 50 cm?
Als je hoger gaat stapelen dan 50 cm, is een fundering een vereiste. Een goede fundering maak je door een geul in de grond te graven van minimaal 60 cm diep (vorstgrens). Stamp de ondergrond goed aan, breng een betonwapening aan en stort hierop de betonspecie. Strijk de betonspecie goed waterpas af en houd tijdens het uitharden van het beton de specie vochtig. Na een paar dagen is de fundering voldoende uitgehard om je muur er op te kunnen metselen of verlijmen. Een goede fundering is twee tot drie keer zo breed als de muur die je erop wilt bouwen.
 
Wat voor lijm kan ik het beste gebruiken om de elementen te verlijmen?
Om muurelementen te verlijmen heeft Jonk drie soorten steenlijm in het assortiment. Allen zijn uitermate geschikt om muurelementen te verlijmen, maar lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing.