Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Is het betonsysteem makkelijk te plaatsen?
Het betonsysteem is niet gemakkelijk te plaatsen. Met name het stellen van de palen kan door het gewicht de nodige problemen opleveren. Alle betonmaterialen voor dit systeem zijn zeer zwaar. Wij adviseren daarom om het betonsysteem te laten plaatsen door een specialist, bijvoorbeeld door onze buitendienst.
Is het antraciet-kleurige betonsysteem kleurvast?
De antraciet kleur is ontwikkeld op basis van kleurstoffen, de kleurstoffen maken de kleur zo diep als hij is. Door de UV-straling en weersinvloeden kunnen de kleurstoffen gaan vervagen.
Hoe monteer ik een deur aan een betonnen paal?
Aan de paal monteer je een grenen houten geschaafde regel of hardhouten geschaafde ligger. Deze monteer je ook aan de andere paal en ook aan de bovenzijde zodat je een houten frame krijgt. Nu kun je gemakkelijk de deur afmonteren.
Wat is de levertijd van de betonschutting materialen?
Doorgaans is de levertijd van alleen het materiaal ca. 5 werkdagen. Levertijden hangen af van het product en de jaargetijden.
Moet er standaard beton aan de palen worden gestort?
Bij vaste grond is beton aan de palen niet nodig omdat zandgrond heel stabiel is. Echter kan een extra betonvoet geen kwaad. Bij klei- en veengrond wordt geadviseerd wel beton aan de palen te plaatsen. Je hebt 1 zak van 25 kg nodig per paal. Je kunt bij een offerte ook aangeven dat je wilt dat Jonk de betonmortel verzorgt tegen meerprijs.
Heb ik een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een betonsysteem of betonschutting?
Wanneer je een betonsysteem of betonschutting wilt plaatsen als erf scheiding of je een bebouwing wilt plaatsen op jouw perceel kan het zijn dat hiervoor een vergunning nodig is. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Wanneer een schutting aan een openbaar toegankelijk gebied grenst, is een vergunning in veel gevallen vereist. Grenst jouw schutting bijvoorbeeld aan de openbare weg of aan openbaar groen of water? Controleer dan eerst bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt.

Een scheidsmuur of andersoortige afscheiding mag je vrijwel altijd vergunningsvrij op de grens van naburig erf of eigen perceel plaatsen wanneer de afscheiding lager dan 1 meter hoog is. Het maakt hierbij niet uit of het aan de voor-, zij-, of achterkant is. Er geldt een uitzondering voor monumenten en door het Rijk aangewezen beschermde dorps- en stadsgezichten. Bouw je een afscheiding hoger dan 1 meter, maar lager dan 2 meter? Dan mag je deze vergunningsvrij plaatsen zolang er aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:
  • Er staat al een gebouw op het erf of perceel waar je wilt bouwen;
  • De afscheiding wordt achter de voorgevelrooilijn geplaatst;
  • De afscheiding staat op meer dan 1 meter afstand van de openbare weg of openbaar groen.
Wil je een afscheiding bouwen aangrenzend aan een monument of een door het Rijk aangewezen beschermd dorp- of stadsgezicht? Je kunt in sommige gevallen vergunningsvrij bouwen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met uw gemeente. Ook kun je een vergunningscheck doen op www.omgevingsloket.nl

Voor de voorkant gelden aparte maatstaven. We hebben het dan over het gedeelte voor de voorgevelrooilijn. Een afscheiding met een maximale hoogte van 1 meter, mag zonder vergunning geplaatst worden. Voor het plaatsen van een afscheiding hoger dan 1 meter, heb je een omgevingsvergunning nodig. Woon je in een hoekwoning? De zijgevel die gericht is op het openbaar gebied wordt ook gezien als voorgevelrooilijn. Wanneer je voldoet aan alle genoemde voorwaarden mag je een perceel- of schutting plaatsen zonder omgevingsvergunning. Dit geldt ook wanneer je iets wilt veranderen aan de huidige afscheiding (wanneer er al een muur of schutting staat).

Je mag niet vergunningsvrij bouwen aan of bij een bouwwerk dat illegaal gebouwd is of gebruik wordt.

Mag je zonder omgevingsvergunning bouwen?
Om te controleren of je zonder omgevingsvergunning mag bouwen, kunt je het best de stappen in onderstaand schema doorlopen.


Vergunningsvrij. Regelvrij?
Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, hoef je geen omgevingsvergunning aan te vragen. In dat geval gelden de planologische regels uit het bestemmingsplan en redelijk eisen van welstand uit de gemeentelijke welstandsnota. Het bouwbesluit en het burenrecht gelden wel. Je moet er tijdens het bouwen of verbouwen zelf opletten dat je aan de regels voldoet. De regels omtrent het burenrecht is te vinden in het Burgerlijk Wetboek.

Rekening houden met de buren
In het Burgerlijk Wetboek staan regels opgesteld omtrent de gebruikelijke omgangsvormen. Deze regels geven je een houvast wanneer je er niet samen met de buren uitkomt. Licht altijd eerst je buren in voordat je met het bouwwerk gaat starten. Vaak is het mogelijk om tot een overeenkomst te komen, eventueel met een kleine aanpassing in het toekomstige bouwwerk.