Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Wat is de levensduur van hardhout als het in het water of de grond geplaatst wordt?
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van 20 jaar of langer.
Hoe zit het met vergrijzing van hardhout?
Door weersinvloeden als zon, regen en wind worden alle hardhoutsoorten na verloop van tijd grijs. Vooral onder invloed van de zon zal het hout snel vergrijzen. Dit proces is onomkeerbaar, wel kan gebruik gemaakt worden van speciale bangkirai olie . Door deze olie op een plank of balk te smeren, wordt kleurpigment aan het hout toegevoegd. Tevens zijn er diverse kleuren hardhoutbeits verkrijgbaar.
Ik wil mijn bestelling graag op maat laten zagen. Kan dit?
Het op maat zagen van uw bestelling is geen enkel probleem. Wanneer we hout op maat zagen houdt dit in dat alles haaks wordt aangezaagd, waarna het tot op +/- 1 millimeter nauwkeurig afgekort wordt. Het is ook mogelijk een plank of balk onder een hoek te laten zagen. Prijzen voor maatwerk zijn op aanvraag.
Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan het op maat zagen van mijn bestelling?
De kosten zijn erg afhankelijk van de gekozen product en het aantal te zagen stuks. Daarom is de prijs altijd op aanvraag. Echter adviseren wij om schermen op het werk in te korten, omdat de exacte maten van uw houtwerk in de realiteit vaak anders zijn als op tekening.
Hoe diep moeten de palen van mijn schutting de grond in?
Tuinschermen hebben meestal een hoogte van 180 m. In de regel worden voor rechtschermen palen van 300 cm gebruikt. Bij een toogscherm worden worden palen van 275 cm gebruikt.
Als ik hout bestel, ben ik er dan zeker van dat alle palen, planken en balken recht zijn?
Iedere bestelling wordt door ons personeel zorgvuldig samengesteld. Tijdens dit klaarzetten zorgen we ervoor dat alles wordt gecontroleerd. Beschadigde materialen worden hierbij apart gehouden. Je krijgt dus altijd een pakket met de best bruikbare planken. Echter is hout een natuurproduct en daarom kunnen wij niet garanderen dat alle producten even recht zijn.
Kan de vlonder, beschoeiing, tuinafscheiding, damwand ook door Sierbestrating Jonk worden geplaatst?
Ja, wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van al onze producten. Vraag vrijblijvend een offerte aan.
Is het hout van Sierbestrating Jonk op verantwoorde wijze gekapt?
Sierbestrating Jonk betrekt haar hout uitsluitend uit diverse productiebossen in de wereld. Wij streven er naar om het tuinhout te leveren onder PEFC- en FSC keurmerk en/of SVLK.
Moet hardhout nog behandeld worden?
Hardhout hoef je niet te behandelen, echter als je het hout niet behandeld, dan vergrijst het hout. Je kunt dit tegengaan door het product te beitsen of te behandelen met bangkirai olie.
Wat is het verschil in levensduur tussen hardhout en geïmpregneerd tuinhout?
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Welk type hardhout verkoopt Sierbestrating Jonk?
Onze hardhout producten worden vervaardigd uit verschillende hardhoutsoorten uit verschillende delen van de wereld. Enkele hardhoutsoorten waar wij mee werken zijn Bangkirai, Azobe, Angelim Vermelho, Okan, Masuranduba, Matoa, Keruïng en Kempas.
Kan ik schuttinghout en tuinhout ook afhalen?
Ja, u kunt al onze producten afhalen op een van onze filialen. Informeer wel even naar de voorraad.
Wat is de levensduur van hardhout?
Om houtsoorten te vergelijken zijn duurzaamheidklassen in het leven geroepen. Dit is een methode waarbij iedere houtsoort wordt getest bij grondcontact. Zie hieronder de indeling in duurzaamheidklassen en levensduur.

Duurzaamheidklasse 1: 25 jaar en langer
Duurzaamheidklasse 2: 15 tot 25 jaar
Duurzaamheidklasse 3: 10 tot 15 jaar

Sierbestrating Jonk levert diverse soorten hardhout afhankelijk van de voorraad en toepassing. Het geleverde hardhout van Sierbestrating Jonk varieert in duurzaamheidsklasse 1, 2 en 3. Toepassingen met grondcontact worden uitgevoerd in duurzaamheidsklasse 1, bovengrondse toepassingen in duurzaamheidsklasse 2 en 3. De levensduur van hardhout bij bovengrondse toepassingen, zoals tuinschermen en vlonder is een stuk langer dan hierboven wordt aangegeven, aangezien het veel minder in contact komt met water.
Kan ik hardhouten palen in beton storten?
Wij adviseren om dit niet te doen. Omdat het uitzetten en inkrimpen van het hout, alsmede het ophopen van vocht problemen kan geven.
Ik wil hardhouten tegels op mijn terras leggen, kan ik deze gewoon los leggen?
Nee, beter is een hardhouten fundering maken van hardhout ongeschaafde palen of geschaafde liggers, dan anti-worteldoek, de tegels even voorboren en vervolgens vastschroeven met RVS-schroeven.
Kan hardhout kromtrekken?
Ja, alle houtsoorten kunnen gaan kromtrekken. Bij geschroefde toepassingen in hardhout is het gevaar op kromming relatief kleiner.
Kan het getoonde formaat afwijken?
Dat is zeker mogelijk. Onze hardhout producten worden vervaardigd en geproduceerd naar lengtes en breedtes zoals in onze website en catalogus vermeld. Echter kunnen formaten afwijken omdat hardhout onderhevig is aan krimp en uitzet. Bent u gebonden aan een bepaald formaat, meet het product dan van te voren op.
Kan hardhout bloeden?
Door het toepassen van onbehandeld hardhout in de buitenlucht kan het voorkomen dat de inhoudstoffen uitlopen, dit wordt bloeden genoemd, dit is een natuurlijk proces en kan helaas niet worden voorkomen. Klachten hierop worden daarom ook niet geaccepteerd.
In het tuinscherm bevinden zich planken met kleurverschil. Hoe kan dit?
Hout is een natuurproduct en heeft dus een grote kleurschakering, waardoor het scherm zeer levendig toont. De kleurverschillen zullen in de loop der tijd veel minder worden.
Er zit schimmel op mijn tuinhout? Is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem en komt gelukkig zelden voor. Schimmel komt soms voor doordat er tussen de schermen onderling te weinig luchtbeweging is. De schimmel is, mits het scherm droog is, simpelweg af te vegen.
Er zitten scheuren in de houten palen. Hoe erg is dat?
Als ze verticaal zijn, dan zijn het natuurlijke droogscheuren die absoluut niets afdoen aan de kracht van het hout. “Hout is een levende grondstof”, “hout werkt”. Uitspraken als deze weerspiegelen de grote waarde die men aan de grondstof hout toekent. Hout is een materiaalsoort, die zich aanpast aan de omstandigheden van zijn omgeving en op veranderingen reageert. Dit wordt extra duidelijk tijdens langdurige warme, droge periodes, aangezien er dan vaker scheuren in het hout voor kunnen komen. Deze scheuren verdwijnen grotendeels weer zo gauw een dergelijke droge periode weer voorbij is. Scheuren zijn echter niet de (ongewenste en slechts op de koop toegenomen) “keerzijde van de medaille”; scheuren in het hout zijn veel meer het logische gevolg en consequentie van het gebruik van een natuurlijke grondstof. En bovenal: Scheuren in loodrechte palen leveren geen gevaar op! Dit wordt bevestigd door de DIN gebruikersraad in haar onderzoek in 1988. Scheuren ontstaan, en ze veranderen.
Er zitten scheuren in de planken, wat nu?
Door verschillen in de dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed dus dit is geen rede tot klacht.
Mijn hardhouten vlonder is spekglad, hoe voorkom ik gladheid?
Regelmatig onderhoud en behandelen met olie of beits.
Het hardhout vertoond harsuittreding, wat nu?
Harsuittreding is onvermijdbaar met harsachtig hout tijdens warm weer. Je kunt eventuele harssporen wegschrapen of met terpetine verwijderen.