Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Moet ik anti-worteldoek aanbrengen onder grind of split?
Ja, dat is zeker aan te raden. In vochtige periodes zullen onkruidzaadjes ontkiemen wanneer ze terecht komen op de grindverharding. Dit is zeker het geval bij kalkhoudende gesteentes. Echter door aanwezigheid van anti-worteldoek onder het grind of split zal worteling bemoeilijkt worden. Dit heeft als gevolg dat de wortels van onkruiden zich hoofdzakelijk in de grind- of splitlaag zullen concentreren. Aangezien het anti-worteldoek perfect waterdoorlatend is, zullen veel onkruiden tijdens een droge periode al snel een gebrek aan water vertonen, waardoor het merendeel vanzelf zal uitdrogen en afsterven. De overblijvende onkruiden kunnen gemakkelijk verwijderd worden doordat de wortels zich niet kunnen vastzetten in een grindbodem.
Hoe moet ik de grindverharding met grindplaten onderhouden?
Na aanleg van de verharding is het raadzaam om regelmatig de toplaag (de laag van 3cm die boven de grindplaten uitkomt) te inspecteren. De toplaag heeft tot doel om rechtstreeks contact tussen rijdende lasten en grindstabilisatieplaten te voorkomen en tevens de platen onzichtbaar te maken. In de eerste periode na plaatsing zal het grind nog zakken door natuurlijke compactie zodat de platen kunnen komen bloot te liggen. In dit geval zal niet alleen om esthetische redenen maar tevens uit functioneel oogpunt het grind aangevuld moeten worden. Bij frequent gebruik is het raadzaam om op regelmatige basis de toplaag te egaliseren. Dit kan heel snel en eenvoudig uitgevoerd worden met behulp van een hark of schep.

 
Hoeveel grind of split heb ik nodig?
Wanneer je een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind of split wilt gaan aanleggen wil je uiteraard weten welke hoeveelheid je moet bestellen. Om uit te rekenen hoeveel grind of split je nodig hebt, heb je het aantal vierkante meters nodig en de aan te vullen hoogte in meter. Het aantal vierkante meters vermenigvuldig je met de aan te vullen hoogte in meters. De uitkomst van deze berekening is de benodigde hoeveelheid kubieke meters grind/split (m3). Een voorbeeld:

Je hebt een voortuin van 4m bij 5m. Deze wil je gaan bedekken met 5cm grind of split. Om de benodigde hoeveelheid grind of split hiervoor uit te rekenen, doe je het volgende: 4m x 5m = 20m2. 20m2 x 0,05m = 1m3. Je hbt dus totaal 1m3 grind of split nodig voor je voortuin in dit geval.

Aanvullend kun je de volgende informatie aanhouden:
• Je kunt uitgaan van 75kg per m2. Je bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 minibag a 0,5 m3 bedek je  ±10m2. Met een midibag a 0,6 m3 bedek je ±12m2.
• De benodigde laagdikte is 5-7cm. Leg je het dunner, dan heb je kans dat je de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Leg je het veel dikker, dan wordt het onprettig indien je er met de fiets of auto overheen rijdt.
Welke maat grind/split kan ik het beste nemen?
Grind wordt gezeefd in diverse formaten, split wordt in de groeve gebroken in diverse formaten en verder gesorteerd op korrelgrootte. De korrelgrootte wordt aangegeven met twee getallen en meestal in millimeters. Het eerste getal geeft de minimale korrelgrootte aan, het tweede getal de maximale korrelgrootte. Welke maat grind de meest geschikte maat voor u is, hangt af van de toepassing en van uw wensen. Grind 30/60mm is bijvoorbeeld te grof om te belopen, maar is prachtig als siertoepassing.

Een voorbeeld van korrelgroottes van grind of split:
8/16 - dit wil zeggen dat de kleinste korrel 8 mm diameter is en de grootste 16 mm, en het bevat ook alles wat tussen de 8 en de 16mm ligt. 8/16mm is de standaardgrootte van grind en split en deze maat wordt het meeste toegepast in de tuin etc.

Let op: dit is een zeefmaat! De grootte kan dus verschillen, afhankelijk van de manier waarop de korrel door de zeef valt.
Hoe dik moet grind of split liggen??
Dat is afhankelijk van de toepassing waarvoor het grind/split gebruikt wordt. Je kunt het volgende aanhouden:

Bij een tuinpad en oprit waar alleen op gelopen of gefietst wordt:
Bij dit type licht gebruik is de standaard laagdikte 5cm. Qua maat grind zijn er veel mogelijkheden: alles tussen 2mm en 32mm is mogelijk.

Siertuin welke niet belopen wordt:
De standaard laagdikte is 5cm. Grind en split tussen 20mm en 40mm vragen een dikkere laagdikte van 6-7cm. Grotere maten: afhankelijk van de maat ±6-10cm.

Tip: in bedrijfstuinen ziet men vaak dat gekozen wordt voor een grote laagdikte met een groot formaat waarmee het bijna geheel onderhoudsvrij wordt omdat onkruid geen kans krijgt!

Oprit en parkeerplaats waarop gereden wordt:
Hiervoor wordt een laagdikte van 7cm aanbevolen. Formaten tussen 8-20mm kunnen het beste gebruikt worden, zoals de maat 8/16. Let op een fundering met gebroken puin, dit is nodig voor de stabiliteit. Om het geheel berijdbaar en spoorvrij te maken, is het gebruik van grindplaten aan te raden.
Welke soorten grind/split kan ik in of rond een vijver toepassen?
Vijvers, en vooral zwemvijvers, zijn de laatste jaren erg gewild in de tuin. Grind geeft een vijver een natuurlijke en rustieke uitstraling en staat mooi ter decoratie. Er zijn vele soorten split en grind te gebruiken in of rond een vijver of zwemvijver. Men moet er wel rekening mee houden dat grind en split nog nieuw is bij levering en dus stof kan bevatten van het breekproces. Dit houdt in dat sommige soorten split even gewassen dienen te worden voordat deze in een vijver gebruikt kunnen worden (zeker wanneer het een bestaande vijver betreft met vissen). Wij raden het gebruik van marmersoorten (carrara) langs vijvers af daar deze in vochtige omstandigheden groen verkleuren.
Hoe leg ik een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind/split aan?
Het aanleggen van een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind is afhankelijk van hoe zwaar de oprit belast gaat worden. Hieronder vindt je aanleginstructies voor verschillende belastingen.

De aanleg van een tuinpad of siertuin met geen of lichte belasting:
Het aanleggen van een tuinpad of siertuin is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorg je voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop leg je anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan. Op het anti-worteldoek strooi je eenvoudigweg het grind of split. Leg het grind of split ± 5cm dik voor een goede bedekking.

De aanleg van een oprit of parkeerplaats met matig tot zware belasting:
Voor de aanleg van een oprit of parkeerplaats waarop bijvoorbeeld auto’s gaan rijden, dien je allereerst een goede fundering aan te leggen om verzakkingen en ongelijkheden na verloop van tijd te voorkomen. Voor een fundering wordt meestal gebroken puin (ook wel menggranulaat genoemd) gebruikt men een laagdikte van 20-25cm. Dit geheel wordt aangetrild met een trilplaat. Bovenop het gebroken puin leg je anti-worteldoek. Hierop kun je eventueel grindplaten leggen voor een betere stabiliteit en drukbelasting en het creëren van een spoorvrije oprit of parkeerplaats. Op het anti-worteldoek of de grindplaten strooi je het grind of split. Je hebt zo een zeer onderhoudsarme halfverharding gecreëerd! Hou als laagdikte ± 7cm. aan. Er zijn diverse formaten grind/split mogelijk voor op een oprit, de maat 8/16 is de standaardmaat en zeer geschikt om met auto’s e.d. op te rijden.
Zit er statiegeld op een Big Bag?
Nee, wij rekenen geen statiegeld over een Big Bag. Leveringen in Big Bag is een stukje service naar de klant toe, je kunt de Big Bag aan ons retourneren of u mag de Big Bag zelf houden.