Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan het op maat zagen van mijn bestelling?
De kosten zijn erg afhankelijk van de gekozen producten en het aantal te zagen stuks. Daarom is de prijs altijd op aanvraag. Echter adviseren wij om schermen op het werk in te korten, omdat de exacte maten van je houtwerk in de realiteit vaak anders zijn als op tekening.
Hoe diep moeten de palen van mijn schutting de grond in?
Tuinschermen hebben meestal een hoogte van 180 cm. In de regel worden voor rechtschermen palen van 300 cm gebruikt. Bij een toogscherm worden palen van 275 cm gebruikt. Gebruik liever hardhouten palen dan geïmpregneerde palen ivm de levensduur.
Als ik hout bestel, ben ik er dan zeker van dat alle palen, planken en balken recht zijn?
Iedere bestelling wordt door ons personeel zorgvuldig samengesteld. Tijdens dit klaarzetten zorgen we ervoor dat alles wordt gecontroleerd. Beschadigde materialen worden hierbij apart gehouden. Je krijgt dus altijd een pakket met de best bruikbare planken. Echter is hout een natuurproduct en daarom kunnen wij niet garanderen dat alle producten even recht zijn.
Kan de vlonder, beschoeiing, tuinafscheiding, damwand ook door Sierbestrating Jonk worden geplaatst?
Ja, wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van al onze producten. Vraag vrijblijvend een offerte aan.
Is het hout van Sierbestrating Jonk op verantwoorde wijze gekapt?
Sierbestrating Jonk betrekt haar hout uitsluitend van producten en leveranciers met verantwoorde kap. Wij streven er naar om het tuinhout te leveren onder PEFC- en FSC keurmerk.
Moet geïmpregneerd tuinhout nog behandeld worden?
Alle geïmpregneerde soorten hoef je niet te behandelen, echter als je het hout niet behandeld, dan vergrijst het hout.
Is geïmpregneerd hout schadelijk voor de gezondheid?
Het geïmpregneerd hout draagt het KOMO-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het gebruikte verduurzamingsmiddel, dat door regen en grondwater uit het hout kan lekken, niet schadelijk is voor mens en dier.
Wat is het verschil tussen hardhout en geïmpregneerd tuinhout?
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor je schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Kan ik schuttinghout en tuinhout ook afhalen?
Ja, je kunt al onze producten afhalen op een van onze filialen. Informeer wel even naar de voorraad.
Kan ik houten palen in beton storten?
Wij adviseren om dit niet te doen, vanwege het 'werken' van het hout en omdat het ophopen van vocht problemen kan geven.
Ik wil houten tegels op mijn terras leggen, kan ik deze gewoon los leggen?
Nee, beter is een hardhouten fundering van ongeschaafde palen, dan anti-worteldoek, de tegels even voorboren en vervolgens vastschroeven met RVS-schroeven.
Hoe moet ik mijn geïmpregneerde tuinhoutproducten onderhouden?
Je tuinhoutproducten zijn drukgeïmpregneerd en behoeven geen extra onderhoud. De producten zullen wel vergrijzen. Wil je dit voorkomen, dan kun je de produten eventueel een kleurtje geven met hermadix tuindecoratiebeits.
Kan tuinhout kromtrekken?
Ja, alle houtsoorten kunnen kromtrekken. Bij geschroefde toepassingen is het gevaar op kromming relatief kleiner.
In het tuinscherm bevinden zich planken met kleurverschillen. Hoe kan dit?
Hout is een natuurproduct en heeft dus een grote kleurschakering, waardoor het scherm zeer levendig toont. De kleurverschillen zullen in de loop der tijd overigens wel veel minder worden.
Er zit schimmel op mijn tuinhout? Is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem en komt zelden voor. Schimmel komt soms voor doordat er in de pallet te weinig luchtbeweging is. Echter zodra het product weer opgedroogd is, kun je de schimmel simpelweg afvegen.
Loopt er hars uit het hout?
Ja. Geïmpregneerd hout is van betrekkelijk jong hout gebouwd, hetgeen met zich mee brengt dat het wat nábloedt. Uiteraard worden in de fabriek de harsrijke delen uitgeselecteerd, maar resten hars kunnen zich, met name het eerste jaar, vormen. Een beetje wasbenzine doet dan wonderen.
Er zitten scheuren in de houten palen. Hoe erg is dat?
Als ze verticaal zijn, dan zijn het natuurlijke droogscheuren die absoluut niets afdoen aan de kracht van het hout. “Hout is een levende grondstof”, “hout werkt”. Uitspraken als deze weerspiegelen de grote waarde die men aan de grondstof hout toekent. Hout is een materiaalsoort dat zich aanpast aan de omstandigheden van zijn omgeving en op veranderingen reageert. Dit wordt extra duidelijk tijdens langdurige warme, droge periodes, aangezien er dan vaker scheuren in het hout voor kunnen komen. Deze scheuren verdwijnen grotendeels weer zo gauw een dergelijke droge periode weer voorbij is. Scheuren zijn echter niet de (ongewenste en slechts op de koop toegenomen) “keerzijde van de medaille”; scheuren in het hout zijn veel meer het logische gevolg en consequentie van het gebruik van een natuurlijke grondstof. En bovenal: Scheuren in loodrechte palen leveren geen gevaar op! Dit wordt bevestigd door de DIN gebruikersraad in haar onderzoek in 1988. Scheuren ontstaan, en ze veranderen.
Er zitten groene vlekken op mijn geïmpregneerde tuinhout, wat nu?
De vlekken die je ziet is zoutvorming op geïmpregneerd hout. Hout dat onder vacuüm druk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten. Deze voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Soms laat dit groene of witte vlekken achter; dit is hars dat door de zouten is gekleurd en ook hiervoor geldt dat het geen invloed heeft op de duurzaamheid van het hout. Je kunt de vlekken opschuren of eventueel met terpentine verwijderen.
Er zitten scheuren in mijn tuinhout, wat nu?
Door verschillen in dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout wordt hierdoor niet beïnvloed dus dit is geen reden tot klacht.