Vragen? Neem CONTACT met ons op.
menu

Veelgestelde vragen

Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.
« terug naar overzicht

Gaat Douglashout langer mee dan grenen- en vurenhout?
Douglashout is een hardere naaldhoutsoort dan grenen en vuren en gaat daarom langer mee.
Hoe duurzaam is Douglashout?
Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidklasse 5 en ons hardhout in duurzaamheidsklasse 2. 

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.
Waar komt Douglashout vandaan?
De Douglasspar groeit voornamelijk in West-Europa.  In  o.a. Duitsland, Frankrijk, België en Nederland is de Douglasspar veel aangeplant.
Verkleurd Douglashout in de loop der tijd?
Ja, In de loop der tijd zullen de delen die direct/indirect blootgesteld zijn aan de uv-straling van de zon en door vocht verkleuren. Het kleuren van het douglashout met bijvoorbeeld Douglas-olie kan dit proces tegengaan.
Er zitten scheuren in het Douglas hout, is dit normaal?
Ja, bij douglashout is er meer sprake van scheurvorming in vergelijking met ander houtsoorten, dit is vanwege de hardheid van douglas, door de open structuur en het natuurlijk terugdrogen van het hout niet te voorkomen. Het is niet nadelig voor de kwaliteit en is juist kenmerkend voor het robuuste karakter en de uitstraling van deze houtsoort. Het hout vertoont natuurlijke scheuren bij droog en warm weer, bij vochtig weer trekken deze vaak weer dicht.
Als ik hout bestel, ben ik er dan zeker van dat alle palen, planken en balken recht zijn?
Iedere bestelling wordt door ons personeel zorgvuldig samengesteld. Tijdens dit klaarzetten zorgen we ervoor dat alles wordt gecontroleerd. Beschadigde materialen worden hierbij apart gehouden. Je krijgt dus altijd een pakket met de best bruikbare planken. Echter is hout een natuurproduct en daarom kunnen wij niet garanderen dat alle producten even recht zijn.
Is het hout van Sierbestrating Jonk op verantwoorde wijze gekapt?
Sierbestrating Jonk betrekt haar hout uitsluitend bij fabrikanten en leverancier uit productiebossen met verantwoorde kap. Wij streven er naar om het tuinhout te leveren onder PEFC- en FSC keurmerk.
Moet Douglas tuinhout nog behandeld worden?
Bij Douglas hout is het toch wel een heel interessante vraag of het hout überhaupt behandeld moet worden. Er is eigenlijk niet een heel makkelijk antwoord op. Er spelen een aantal verschillende factoren. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je van het hout verwacht. Wil je maximale levensduur, dan zit er niks anders op, dan zal je het hout moeten behandelen. Wil je het hout laten vergrijzen? Dan hoef je niks met het hout te doen. Hou er in dit geval wel rekening mee dat de levensduur van het hout een paar jaar korter zal zijn. Hoe lang die levensduur is? Ook daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Wij rekenen zonder behandeling altijd een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Belangrijk is ook dat het hout enigszins uit de wind staat en niet onder een boom i.v.m. vallend groen. Die factoren kunnen de levensduur ernstig verkorten. Na een behandeling met een olie of beits zal het hout met gemak 15 jaar meegaan. Als de behandeling om de paar jaar wordt herhaald zelfs langer.
 
Kan Douglas tuinhout kromtrekken?
Ja, alle houtsoorten kunnen kromtrekken. Bij geschroefde toepassingen is het gevaar op kromming relatief kleiner.
In het Douglas tuinscherm bevinden zich planken met verschillende tinten. Hoe kan dit?
Hout is een natuurproduct en heeft dus een grote kleurschakering, waardoor het scherm zeer levendig toont. De kleurverschillen zullen in de loop der tijd overigens veel minder worden of zelfs geheel verdwijnen ivm de vergrijzing van het product.
Er zitten scheuren in de douglas palen. Hoe erg is dat?
Als ze verticaal zijn, dan zijn het natuurlijke droogscheuren die absoluut niets afdoen aan de kracht van het hout. “Hout is een levende grondstof”, “hout werkt”. Uitspraken als deze weerspiegelen de grote waarde die men aan de grondstof hout toekent. Hout is een materiaalsoort dat zich aanpast aan de omstandigheden van de omgeving en op veranderingen reageert. Dit wordt extra duidelijk tijdens langdurige warme, droge periodes, aangezien er dan vaker scheuren in het hout voor kunnen komen. Deze scheuren verdwijnen grotendeels weer zo gauw een dergelijke droge periode weer voorbij is. Scheuren zijn echter niet de (ongewenste en slechts op de koop toegenomen) “keerzijde van de medaille”; scheuren in het hout zijn veel meer het logische gevolg en consequentie van het gebruik van een natuurlijke grondstof. En bovenal: Scheuren in loodrechte palen leveren geen gevaar op! Dit wordt bevestigd door de DIN gebruikersraad in haar onderzoek in 1988. Scheuren ontstaan, en ze veranderen.
Geven jullie garantie op Douglas Hout?
Hout is een natuurproduct wat altijd onder invloed staat van vocht- en temperatuurswisselingen. (Douglas)hout is een natuurproduct. Kwasten, warrig draadverloop, kleurverschillen, scheuren en noesten zijn daardoor mogelijk. Door weersinvloeden zoals regen, vocht en zon kan (Douglas)hout ongelijk verkleurd zijn en/of niet geheel recht zijn. Op de levensduur van (Douglas)hout wordt daarom geen garantie gegeven.