23
sept

Het juiste voegmateriaal kiezen

Om je terras of oprit strak en sterk te houden is het belangrijk om de voegen van de bestrating in te vegen. Maar welk soort gebruik je voor welke toepassing? Het type voegmiddel wat het meeste geschikt is hangt sterk af van de breedte van de voeg, het soort bestrating en je persoonlijke voorkeur.
 
Het juiste voegmateriaal kiezen

Inveegzand

De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind). De goede verhouding tussen de fijne en grovere korrels) zorgt voor een optimaal drainerend vermogen. Brekerzand heeft een hoge haakweerstand en zorgt dat de bestrating goed blijft liggen nadat het ingeveegd is.

Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor grijze, antraciet en zwarte bestrating. Daarom is er sinds kort ook zwartzand verkrijgbaar, een diepzwarte, grove schone inveegzand.

Voor siertegels gebruik je zilverzand, ook wel kwartszand of witzand genoemd. Zilverzand geeft geen krassen op je bestrating, en wordt daarom veelal gebruikt voor tussen natuursteen, siertegels en strakke bestrating.

Inveegsplit

Inveegsplit of koppelstonesplit is een kleinere variant van gewoon split. De kleine stukjes steen zijn hooguit 3 mm en daarmee geschikt om brede kieren en voegen bij het straatwerk te dichten. Hierdoor verminder je de kans op onkruid tussen de voegen. Maar je kunt inveegsplit ook gebruiken ter decoratie of als opvulling langs kozijnen ter voorkoming van opspattend water.

Voegmortel

Voegmortel is een ideaal product om de voegen van je straatwerk permanent op te vullen. Het heeft als grootste voordeel dat je terras voor langere periode onderhoudsvriendelijk blijft. Onkruid krijgt geen kans doordat de voeg volledig afgesloten is. In ons assortiment bieden we twee soorten voegmortel. Kant&klare voegmortel ten behoeve van voegen vanaf 3mm en fugensand (cementvrij) te gebruiken voor voegen vanaf 1 mm.