11
aug

Eerlijk advies over vlonders

Je komt terug van vakantie en wilt net zo’n mooie vlonder als dat ene terrasje in het buitenland.  Dat kan nog een hele zoektocht opleveren. Er zijn veel verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, welke keuze is dan de juiste? Om je hiermee te helpen heb ik een overzicht met enkele opties voor je opgesteld.
 
Eerlijk advies over vlonders

Hardhout

Hardhouten vlonderplanken worden nog steeds het meest gebruikt voor een vlonder. De planken zijn rood/bruin van kleur en hebben een hoge duurzaamheid. Met hardhout creëer je een rustige en warme sfeer in de tuin. Het voordeel van hardhout is de hoge weerstand tegen insecten en schimmels en de levensduur, in vergelijking met naaldhoutsoorten als douglas en grenen gaan deze ongeveer 2 maal langer mee. Dat is ongeveer 20 jaar!

Kies je voor hardhout, overweeg dan welk profiel het meest geschikt is voor de toepassing. Je kunt kiezen uit een antislip profiel, een fijnribbelprofiel of een gladde plank.  Ligt de vlonder direct in de buitenlucht dan is, uit het oogpunt van veiligheid, een antislip profiel aan te raden. Tegenwoordig wordt steeds vaker een gladde, brede plank gekozen, vooral onder overkappingen. De http://bit.ly/brede-plank past daar heel goed bij.

Natuurlijk heeft hardhout ook nadelen, zo is het duurder in aanschaf ten opzichte van naaldhoutsoorten zoals douglas en grenen. Ook wordt hardhout, net als alle houtsoorten, op den duur grijs als je het niet behandeld. De meeste mensen vinden dat prachtig mooi, anderen weer niet. Om de originele uitstraling te behouden, dien je hardhout te behandelen met bangkirai olie. Een ander nadeel is gladheid. Na enige tijd treedt er een groene aanslag op en kan de vlonder gevaarlijk glad worden. Preventief onderhoud is dus een vereiste.

Douglas

Een ware hype in het tuinhout is Douglas. Douglashout is een hardere naaldhoutsoort dan grenen en vuren en gaat daarom langer mee dan grenen. Echter is het door de hardheid ook gevoeliger voor scheurvorming, splijtvorming en splinters. Dit wordt extra duidelijk tijdens langdurige warme, droge periodes, aangezien er dan vaker scheuren in het hout ontstaan. Om deze reden raad ik deze houtsoort af voor het maken van een vlonder. Neem je bovenstaande eigenschappen op de koop toe, kies dan altijd voor geïmpregneerd douglas.

Douglas vlonderplanken zijn tweezijdig (één zijde grofprofiel, de andere zijde fijnprofiel). Deze diversiteit in profielen en maten biedt tal van mogelijkheden. De hardhouten fijnbezaagde palen  zijn goed te gebruiken als onderconstructie.

Grenen

Een budgetvriendelijk vlonder maak je met geïmpregneerd grenen hout. Grenen is de meest voordelige manier voor het maken van een vlonder en wordt daarom veelvuldig gekozen. Besef wel dat het op lange termijn duurder kan zijn dan de overige materialen omdat het hout simpelweg minder lang meegaat en sneller aan vervanging toe is. De planken zijn van twee kanten voorzien van een profiel (één zijde fijn en één zijde grof). Zorg voor genoeg onderruimte zodat de planken goed kunnen doorluchten, dan blijven langer goed. De planken hebben een afmeting van 2,8 x 14,5 cm en zijn leverbaar in lengtes van 180, 300, en 400cm.

Composiet

Composiet is een relatief nieuwe product en wordt samengesteld uit FSC gecertificeerde houtvezels en gerecycled kunststof. De planken hebben de natuurlijke uitstraling van hout en de voordelen van kunststof. Om dit product te maken wordt geen enkele boom speciaal gerooid, wat het een bijzonder milieuvriendelijk product maakt en een schitterend alternatief op het steeds schaarser en duurder wordend hardhout. Daarnaast wordt het product machinaal gemaakt, zodat de kwaliteit constant is. Er zijn geen knopen of draadverloop.

Composiet neemt nauwelijks vocht op en is daardoor niet onderhevig aan rot, splintering, kromtrekken of barsten. Daarom is composiet uitermate geschikt om gebruikt te worden langs zwemvijvers of zwembaden. Tevens is composiet ideaal als je graag met blote voeten op de vlonder loopt of als je kinderen op de vlonder wilt laten spelen.

Het mooie van composiet ten opzichte van hardhout is dat het minder vocht opneemt, en daarom minder snel groen wordt en dus minder glad. Ook is de kleur stabieler. Composiet verkleurt nauwelijks en hoeft dus niet jaarlijks behandeld te worden. De composiet terrasplanken kunnen gemakkelijk worden verwerkt en geplaatst met dezelfde werktuigen die normaal voor zacht hout worden ingezet. De planken laten zich zeer gemakkelijk en zuiver verzagen, frezen en boren.

Een nadeel is de kostprijs. De kosten van composiet vlonderplanken zijn ongeveer gelijk aan die van hardhout. Echter zijn er voor de onderconstructie meer materialen nodig. Ook zal het voor de verwerker meer tijd in beslag nemen in verband met de onderconstructie. Daarom kom je duurder uit ten opzichte van hardhout, grenen en douglas.

J. Jonk