23
jun

Oplossingen bij wateroverlast

We zien het steeds vaker, hevige regenbuien die zorgen voor flinke plassen in de tuin, op het terras of op de oprit.  Het zorgt voor veel overlast en schade aan tuinen. Wat kun je doen om de waterhuishoudig in de tuin te regelen?
Oplossingen bij wateroverlast
Er zijn verschillende manieren om wateroverlast in de tuin te lijf te gaan. Het is belangrijk om hier goed over na te denken bij de aanleg van je nieuwe tuin.

Goede verhouding tuin en bestrating

Houd rekening met een goede verhouding tussen bestrating en beplanting. De basisregel voor een natuurlijke tuin is in principe een verhouding van 40% verharde materialen en 60% groen. Onder ‘groen’ verstaan wij beplanting, gazon en ook de vijver. Met deze verhouding zorg je voor voldoende water in droge periodes en dat je tuin niet onderloopt tijdens een wolkbreuk, of nog erger, dat het regenwater via de tuin het huis binnenstroomt.

Afschot en afwatering

Allereerst is het noodzaak dat de bestrating altijd van de woning af loopt. Om zeker te zijn van een goede afwatering, is het noodzakelijk te straten met een afschot. Dit is een lichte helling van 1 tot 2 centimeter per meter. Gebruik bij voorkeur een drainerende zandsoort onder de tegels, zoals vloerenzand of stabizand. Leg je tegels met een afstandhouder, voeg de bestrating dan altijd in met een waterdoorlatend voegmateriaal, zoals kant en klare voegmortel, brekerzand, zilverzand of zwartzand.

Afwateringsproducten

Maak kennis met tal van producten voor een professionele afwatering:

Ultra Drain:
Het Ultra-drain systeem is een multifunctionele, state of the art drainage systeem, speciaal ontwikkelt voor rondom huizen, zwembaden, patio's, tennis velden etc. De watergoten worden geleverd in een lengte van 120 cm, en zijn eenvoudig te verbinden met koppelstukken, T-stukken en hoekstukken. Voor de afvoer kun je kiezen tussen een eind afvoer, een zij-afvoer of een beneden afvoer.Top Lijngoten
De Top Lijngoten zijn afvoergoten bestaande uit een gootelement en een gleuvenrooster. De lijngoot wordt geproduceerd in kunststof met daarop een verzinkt gleuven rooster. De toepassing voor deze lijngoten is regen- c.q. oppervlaktewater te bergen, te transporteren en op het gewenste punt af te wateren. De Top lijngoten zijn ook geschikt voor personenautoverkeer.

Hydroblob

Voorkom eenvoudig wateroverlast op je terras of bij op- en afritten maar behoudt het regenwater voor de groei en bloei van je tuin. Gardenlux Hydroblob® lijnafwatering is dé ecologisch verantwoorde oplossing. Regenwater wordt over de volledige lengte van je terras en op- en afritten snel opgenomen en dankzij de infiltratieblokken gebufferd en geïnfiltreerd in de bodem. De plaatsing is zeer eenvoudig en leidingwerk is overbodig. Je kunt de blokken opvullen met grind of voorzien van metalen roosters.

Overige tips

Er zijn legio mogelijkheden om op een creatieve manier regenwater af te voeren in de tuin. Per tuin en situatie is dit anders. Denk bijvoorbeeld aan waterdoorlatende of water-afstromende bestrating. Er zijn planten verkrijgbaar die het water beter vasthouden. Je kunt overtollig regenwater in vijvers of regentonnen opvangen en hergebruiken voor besproeiing van de tuin. Het zijn enkele simpele voorbeelden om de tuin klimaat bestendig te maken.

Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

J. Jonk