Vragen? Neem CONTACT met ons op.
  • Uitgebreid aanbod
  • Scherpe prijzen
  • Snelle levering
  • Alles onder 1 dak
  • 31 jaar marktleider
menu
27
mei

Ik wil tegels die niet groen worden

Het is de meest gestelde vraag en wens die ik als sierbestrating specialist krijg: Welke tegels worden niet groen? Over het antwoord kan ik heel kort zijn, er is geen één tegel op de markt verkrijgbaar die niet groen wordt.
Ik wil tegels die niet groen worden
Groene aanslag is een veel gehoorde ergernis bij onze klanten. Vooral op natte dagen als er veel regen valt en bij gebrek aan zonlicht krijgen algen en mossen de kans om zich te ontwikkelen. Vaak komen ze ook voor op schaduwplekken in en rond de tuin. De algen en mossen hechten zich aan de tegel met een groene aanslag als gevolg.
Groene aanslag op uw bestrating is op verschillende manieren te bestrijden, bijvoorbeeld met speciaal daarvoor bestemde bestrijdingsmiddelen. De meest eenvoudige manier om groene aanslag te verwijderen is met Anti Algen.

Dit middel kun je spuiten, gieten, borstelen of schrobben met een oplossing van 2,5% van het middel (2500 ml) op 100 liter water. Voor meer tips bekijk een het filmpje van tuinman Jurgen Smit.

Onderhoudsvrije tegels

Een andere veel gehoorde wens is: ‘Ik wil onderhoudsvrije tegels. Tegels die geen onderhoud nodig hebben’. Een begrijpelijke wens, maar gezien ons klimaat onmogelijk. Alle tuintegels hebben onderhoud nodig. Ik maak vaak de simpele vergelijking met een huiskamervloer. Deze zal je waarschijnlijk een of meerdere keren per week stofzuigen en dweilen. Als je bedenkt dat je huiskamer niets meer te verduren heeft behalve wat stof en vuil door gebruik, dan is het niet zo moeilijk om te bedenken dat een buitenvloer veel meer te verduren heeft, denk aan regen, bladeren, algen etc.

Het onderhoud is wel tot een minimum te beperken door te kiezen voor onderhoudsvriendelijke siertegels of bestrating:
- De Geosteen serie van MBI
- Betontegels en betonklinkers met coating of impregnering
- Keramische tuintegels
- Gebakken klinkers

Schoonmaken

Tegels schoonhouden is vrij simpel. Het beste is om je tegels elke week schoon te vegen met een bezem. Zo veeg je bladeren, die vlekken veroorzaken, onkruidzaden etc. gemakkelijk weg. De praktijk leert echter dat mensen dit advies niet of nauwelijks opvolgen. Dan zeg ik, maak je terras schoon met groene zeep. Los de zeep op in een emmer heet water en verdeel het met een bezem over je terras. Laat het even inwerken en spoel het daarna met water weg. Een gemakkelijk manier om je tegels schoon te houden en groene aanslag te verwijderen.

Hogedrukreiniger

Maak een terras van betontegels met  nooit schoon met een hogedrukreiniger. Je bent dan wel snel klaar met het onderhoud, maar je beschadigt je tegels ermee. De bestrating wordt poreus, waardoor algen en vuil meer kans krijgen en groene aanslag moeilijker te verwijderen wordt. Gebruik ook nooit chloor of zout, want die verbleken de kleur van je tegels.

J. Jonk